Emil Lindström

Emil möter: Nyla Design’s Filip Rundberg

filip rundberg

I veckans Emil möter  träffar jag Filip Rundberg, webbdesigner på den Göteborgsbaserade design- och kommunikationsbyrån Nyla Design. Vi pratar om hur man lyckas i branschen på kort tid, om hans halvår i Washington och hur han utan vetskap blev huvudpersonen och ansiktet utåt i Jönköpings Tekniska Högskolas rikstäckande reklamkampanj. Filip är inte bara en oerhört talangfull webbdesigner, han är också en av de härligaste personer jag känner. Jag tycker det lyser genom även i text. Mycket nöje.

 


Hallå där Filip. Hur är läget?

Hejhej Emil, läget är bra!

Vad jobbar du med just nu? Har du något spännande projekt?

Just nu jobbar jag med ett par projekt faktiskt. Bland annat en lite rolig kampanjsida för ett företag, en helt ny webb för en mäklarfirma och fler sidor står på kö. Det är fullt upp.

Du tog ditt pick och pack och vände hem till Göteborg direkt efter högskoleexamen. Vad var det som lockade?

Det stämmer. Jag hade ju som mål att efter examen dra mig hemåt mot Göteborg, där jag har de flesta av mina kompisar. Sen löste ju det sig snyggt i och med att jag fick anställning direkt efter praktiken jag hade där.

Vad tror du är nyckeln till att lyckas som webbdesigner i Sverige och världen?

Jag tror att man aldrig riktigt får slappna av och bli lat. Man måste läsa mycket och ständigt uppdatera sig på nya saker. Det svänger fort och branschen utvecklas fort, så hänger man inte med blir man snabbt passé.

Trots din relativt korta tid i branschen, måste du redan ha jobbat med många roliga projekt. Vad är det roligaste du gjort?

Ja du, jag kan nog inte plocka ut ett specifikt projekt direkt. Jag har från dag ett på jobbet blivit inkastad i många projekt som alla har varit roliga på sitt sätt. Det har varit allt ifrån sidor för träningsföretag till ett företag som forskar om bakterier.

En av de viktigaste funktionerna på en webbplats idag är att den är responsiv. Hur ser du på mobilsurfandets utveckling? Hur kommer det påverka ditt arbete om några år, säg 2020? Kommer mobiltrafiken fortsatt öka?

Mobilsurfandets utveckling är inte särskilt chockerande för mig faktiskt. Ju smartare saker man har i fickan eller på armen eller i glasögonen eller vad det än må vara, desto fler sätt kommer man att surfa på internet på. Det är klart att det påverkar sättet jag behöver tänka när jag skapar en webbplats, men jag har ju (som tur är) aldrig riktigt lärt mig att bygga webbplatser på ”det gamla sättet”, det vill säga att jag har aldrig byggt en sida om inte är responsiv. Därför behöver jag ju inte tänka om allt för mycket. Jag tror att mobiltrafiken fortsatt kommer att öka, men den kommer aldrig göra att surfandet på en dator försvinner. Jag tror vi kommer ha en liknande fördelning som idag år 2020, om ingenting oväntat uppfinns eller händer.

Man får väl ändå säga att du har lyckats. Du har fått jobb som webbdesigner på en stor byrå, vad är nästa mål?

Ja det kanske man får säga! Jag har inte riktigt tänkt på nästa mål i karriären, men jag har ju en liten dröm om att få bo och arbeta i USA någon gång i livet.

Har du några råd till de som utbildar sig inom webb och design? Eller kanske de som funderar på att hoppa på en utbildning men är tvekande?

Det rådet skulle nog vara att det är bättre att kunna lite om mycket än mycket om lite. Man kan alltid fördjupa sina kunskaper inom ett specifikt ämne, men det är alltid lättare att ha lite kött på benen när den dagen kommer.

Hur ser du på branschen, ser du andra webbdesigners som konkurrenter eller som inspirationskällor?

Helt klart som inspiratörer! Det finns så många fantastiska människor där ute som gör supernice grejer som man kan inspireras eller lära av. Sen är ju webb en väldigt tacksam branch då så mycket är gratis och open source, vilket i sin tur leder till att saker och ting blir ännu bättre.

Du spenderade en termin i Washington, vad gjorde du där? Vad lärde det dig? Finns det saker från den tiden som du har användning av idag?

Det stämmer, jag gjorde praktik där under hösten 2014 på Svensk-Amerikanska Handelskammaren. Jag lärde mig väldigt mycket om politik och handel, eftersom att det var allt mina kollegor pratade om under tiden där. Det har jag inte haft jättemycket användning av hittills, men det kanske kommer. Jag lärde mig även väldigt mycket om WordPress när jag var där. Jag hade nästan ingen kunskap om WordPress innan jag kom dit och när jag lämnade kunde jag WordPress såpass bra att jag kan jobba med det. Så det kan man ju säga att jag fick användning av.

Du pluggade tillsammans med mig på Jönköpings Tekniska Högskola. Håller du med mig när jag påstår att nyckeln till din framgång är att ditt ansikte fanns på JTH’s stora reklamaffischer i busskurer runt om i hela Sverige?

Hahaha! Det håller jag definitivt med om! Nej, det tror jag faktiskt inte. Det var ju en ganska rolig historia faktiskt. Jag blev kontaktad av skolan under tiden jag var i Washington där de ville ha en bild på mig och svar på några frågor som de kunde ha med i högskolans katalog och det gick jag med på. En tid senare såg jag mig själv helt plötsligt på högskolans webbplats, och det hade jag inte gått med på. Jag tyckte det var lite konstigt att jag inte hade fått reda på att jag skulle vara med där också, men tänkte inte så mycket mer på det och lät det vara. Tills senare på eftermiddagen samma dag då MMS:en började rulla in med bilder på mig på stortavlor från kompisar runt om i hela landet. Då hade högskolan tagit sig friheten att tapetsera busskurer runt om i landet med mitt ansikte och namn.

Om du fick välja fritt, vem är nästa branschperson som jag ska intervjua? Vad vill du fråga den personen?

Oj, svår fråga. Det finns så många spännande.  Du skulle kunna höra med vår gemensamma vän Mattias Haal faktiskt. Han är väldigt duktig och har lärt mig väldigt mycket. Någon specifik fråga har jag inte till honom.


Fem snabba frågor:

Head-tag eller body-tag?

Body

Class eller ID?

Class, definitivt

Jquery eller egenskrivna javascript-funktioner?

Föredrar pure JS, men det blir allt oftare jQuery

Egendesignat WP-tema eller Child theme?

Eget

Photoshop eller Illustrator?

Illustrator


Tack Filip Rundberg

Jag tackar Filip för att han tog sig tiden att genomföra den här intervjun, och jag tror att det inte är sista gången ni hör Filips namn. Han är nämligen en oerhört talangfull och hungrig webbdesigner. Jag har honom att tacka för mycket av min kunskap. Vill ni läsa mer om Filip så når ni hans webbplats på filiprundberg.se och ni har hans profiler på sociala medier i högerspalten. På återseende.

Exit mobile version