Emil Lindström

Real Madrids värvningar under en transfersommar när allt annat gick snett

Real Madrids värvningar 2015

Sommaren 2015 kändes på förhand som att den skulle erbjuda den sjukaste, galnaste och vidrigaste Silly Season någonsin. Och när klubbarna spenderar mycket pengar, då är det ingen högoddsare att anta att Real Madrid är den klubben som skall vara allra värst. Jag har varit ”Madrista” sedan sommaren 2003 när David Beckham anlände från Manchester United för 350 miljoner. Jag kan alltså inte egentligen säga något emot den transferfilosofi känd som ”Galacticos” som Real Madrid de senaste 15 åren förespråkat. Varje sommar ska minst en Galactico anlända, en superstjärna, kosta vad det kosta vill. Utöver Beckham har vi fått njuta av Zidane, Figo, Cannavaro, Kaká, Ronaldo x2, James, Gareth Bale … ja listan är oerhört lång. Och då har vi inte tagit upp de världsstjärnor som kommit till klubben utan att anses som Galacticos.

När transferfönstret öppnade tidigare i somras så satt fotbollsvärlden, och jag med den, och väntade på att den årliga cirkusen skulle starta. Och den började mycket riktigt som väntat. Spelare flyttade till höger och vänster, och prissummorna var högre än någonsin. Real har värvat spelare för helt osannolika fantasisummor tidigare år, men den här sommaren har spanjorerna varit i skuggan när City värvat Sterling, De Bruyne, Otamendi och Delph för den helt groteska summan 1,5 MILJARDER svenska kronor. För att inte tala om att Manchester United betalat någonstans mellan 400 och 700 miljoner för en fransk 18-åring med endast en seniorsäsong i ryggen. Så många ord har skrivits om hur fel allt detta är, bland annat av Simon Bank, därför kommer jag inte diskutera det mer. Istället fokuserar jag på Real Madrids värvningar.

En ikon säger farväl

Sommaren inleddes med att jag (ganska berusad, det ska jag erkänna) satt i en trappuppgång i centrala Tranås klockan 2 på natten. Med en tårfylld blick stirrandes ner i telefonen. Det hade ryktats om länge, men nu var det ett faktum. Den största klubbikonen i världen, efter Totti, hade bekräftat att han lämnar Real Madrid efter ett helt liv i klubben. Målvakten, lagkaptenen, VM-hjälten, Champions League-vinnaren Iker Casillas. Jag var ledsen, riktigt jävla ledsen. Där och då svor jag på att aldrig mer bry mig om den iskalla förening som var Real Madrid. Nu hade jag fått nog av den här förbannade klubben. Givetvis var det inget löfte jag kunde hålla. Trots att jag fick mer vatten på min kvarn när det kändes som att Sergio Ramos skulle lämna klubben. På bara ett par veckor höll Real Madrid på att kasta iväg hela sin identitet. Tack och lov blev det inte så.

Ranking av Real Madrids värvningar

Trots nederlag och tårar så blev det trots allt några värvningar. Kanske inte den där Galacticon fansen ville ha, men ändå några stora namn. Nedan kommer jag lista sommaren 2015s värvningar i den ordning jag rankar dem.

1. Mateo Kovacic´

Jag var så otroligt kritisk till den här värvningen när den presenterades. Inte för att Kovacic´ är en dålig fotbollsspelare. Verkligen inte. Men en så talangfull fotbollsspelare ska inte nöta bänk i en otacksam spansk fotbollsklubb. Innermittfältet var den absolut sista positionen vi behövde förstärka på. Men sedan blev det klart att både Lucas Silva och den överskattade Illarmendi lämnade klubben. Plötsligt fanns det lite mer plats och värvningen kändes rimlig. Det är inte galacticon fansen hoppades på, men det är en användbar och lovande fotbollspelare. 80 matcher i Serie A som 21-åring och redan nyckelspelare i Inter. Jag tror verkligen att Kovacic´kan tillföra något till detta Real Madrid. Kommer till en början få agera backup till Kroos och Modric, men den senare är som bekant skadebenägen. 350 miljoner känns i dagens snedvridna transfervärld som ett ganska rimligt pris.

2. Danilo

Den brasilianske högerbacken anlände från Porto tidigt i somras. Det är alltid ett säkert kort att värva från Porto, det känns inte som det någonsin kan bli fel. Högerbacken har känts svag ut i mina ögon. Arbeloa är inte den spelare han en gång var och Carvajal tycker jag inte blommat ut till den där världsbacken han förutspåtts att bli. Trots det så är spanjoren fortfarande ung, men lite konkurrens i form av Danilo tror jag kan gynna båda. Danilo har fått starta de två inledande matcherna, vi får se vem Rafa Benitez väljer framöver. Bra värvning, men oerhört dyr, 315 miljoner kronor är mycket pengar för en sån spelare.

3. Kiko Casilla

Vem skulle ersätta Iker Casillas om inte en med i princip samma namn? Casilla är fostrad i Real och värvades nu tillbaka efter 8 år i b.la Espanyol (som Real ofta gör). Självklart värvades han inte hem för att agera förstamålvakt, men då Iker Casillas lämnade för Porto så behövdes en målvakt till, även om David de Gea kopplades ihop med Real hela sommaren. Jag trodde han var yngre än han var, men trots att han är född ’86 så kommer han vara ett bra komplement till Keylor Navas under säsongen. Kanske kunde Real satsat på en målvakt från ungdomsleden som reservmålvakt och spelat in honom i a-laget, men det är som bekant inte så klubben funkar.

4. Casemiro

Casemiro värvades egentligen för två säsonger sedan, men var förra säsongen utlånad till Porto. Och trots att han var lovande och värvades till Real av den anledning blev det, lite oväntat en supersuccé i Porto. Föga förvånande utnyttjade Porto utköpsklausulen i avtalet med Real och värvade Casemiro permanent. ”Nej men så får ni inte göra, Casemiro är ju bra. Nu vill vi ha honom igen” skrek Real Madrids president Florentino Perez och slängde upp 70 miljoner på bordet. Och vips så var den tidigare oönskade Casemiro tillbaka igen. Dessutom med ett kontrakt till 2021. Fortsätter han som han spelade i Porto förra säsongen, där han blev en nyckelspelare, så har Real en spelare som kan bytas in och förändra matchbilder.

5. Spelare tillbaks från lån

Bland spelarna som återkommer från lån så är det egentligen bara en spelare som kommer ha någon form av roll att spela. Ryssen Denis Cheryshev har spelat i Sevilla och Villareal de senaste säsongerna och har gjort det bra. Han kommer inte ha en nyckelroll i år, men han är lovande inför framtiden och kan få en del minuter under säsongen. Real Madrid har också värvat spanjoren 18-årige Jesús Vallejo från Zaragoza, men han lånas direkt ut tillbaka till Zaragoza, så han kommer inte spela för Real under 2015/2016.

Sammanfattning

Överlag tycker jag att det är ett bra transferfönster. Jag är glad att vi inte betalade överpris för David de Gea utan kan nu satsa på Keylor Navas tills dess att De Gea antagligen anländer som fri transfer om ett år. Vi värvade ingen superstjärna till ett överpris utan att behöva honom, vilket har varit ett problem tidigare. Sergio Ramos blev kvar, vilket är fantastiskt. Jag hoppas nu att Varane blir förstavalet jämte Ramos på mittbacken. Möjligen att hade jag gärna sett ytterligare en striker som avlastning till Benzema, men jag tror vi klarar oss med Ronaldo eller Jesé om Benzema skulle gå sönder.

Håll ett extra öga på:

De här spelarna floppar:

Tack och hej:

 

Exit mobile version